Trainer van de beloften Peter Bailliu verzot op eclairs !!!!

Peter Bailliu is trainer van onze provinciale beloften. Maar hij is ook liefhebber van de éclair. Elke keer, voordat iemand verlof heeft of moet doppen op zijn werk, eten Peter en zijn collega's er samen een éclairtje op. “Teamsfeer op de werkvloer”, noemt Peter het. Als we doorpraten daarover, dan blijkt ook zo'n eenvoudige activiteit positieve effecten te hebben.

“Op een vrijdag trakteerde een collega eens met een éclair, een volgende keer deed een andere dat en zo is een patroon ontstaan.” Peter vindt het belangrijk dat mensen positief met elkaar om gaan en niet altijd te serieus, er moet gelachen kunnen zijn.

Als voetbaltrainer wil hij kunnen genieten langs het veld. “Ik heb altijd al fun moeten hebben, op school, als trainer, als speler. Als alles te gemaakt is, is er geen sfeer. Ik ga daar mijn draai niet in vinden. Genieten op en langs het veld is eigen aan mij.” 

“Als alles te gemaakt is, is er geen sfeer”

Dan schiet een anekdote te binnen uit het verleden. “Mijn vader is zo eens naar de tribune verwezen bij Club Brugge door de trainer. Die was bezig over de tegenstander. Zijn spelertjes moesten daar voor oppassen en voor die spelers en zo. Mijn vader had gevraagd aan die trainer: maar wie staat er nu vooraan en wie staat er nu achteraan? Later in de week had mijn vader bij de sportief verantwoordelijke van Club moeten gaan, dat was toen Constant Vandenstock. In plaats van een afstraffing kreeg hij een premie en voor elk kind ook nog iets. Mijn vader kreeg gelijk! Vroeger waren voetballers nog vrienden. Lambert, Carteus, Thio. Na de training af en toe eens een pintje pakken.” 

Peter herinnert zich dat hij ooit kampioen speelde in bevordering met Izegem. “Wij waren misschien wel niet de beste ploeg, maar wel een groep vrienden, die voor elkaar door het vuur gingen! Dat vuur mis is soms nog in Rumbeke. Negentig minuten lang geconcentreerd trainen, dat kan niemand, zelfs de profs niet. Dat zijn dan nog de grootste kinderen.” 

Sfeer en gezelligheid. Daar draait het om in het voetbal volgens onze clubman en van daaruit komen resultaten. 

Deze week is het de Week van de éclair. Het woord éclair betekent 'bliksemschicht' in het Frans. De lekkernij is bedacht door de Franse patissier Marie-Antoine Careme ergens in de 18e eeuw. Via onze Peter Bailliu heeft dit gebakje toch een beetje te maken met onze voetbalvereniging. Smakelijk! En tot in het volgende seizoen!

Verslag: Francois Peeters

Foto's