Sarah Frickelo (26) woonachtig te Wevelgem maar afkomstig van Izegem. Een sympathieke jonge dame die als kinesiste zo’n 5 jaar geleden bij KSV Rumbeke is terecht gekomen.
Sarah kan je regelmatig op het Rumbeekse Sportpark ontmoeten wanneer het eerste elftal moet aantreden of op verplaatsing, maar dan wel ergens in de kleedkamers aan de kiné tafel voor de wedstrijd en tijdens de wedstrijd zit Sarah op de bank als kiné van het eerste elftal.
“Ik werk sinds juli 2019 en dit nu in een groepspraktijk in Menen ( Kine West Menen) en combineer dit met thuis te werken in mijn eigen praktijk (Kiné Frickelo). Mijn hobby’s zijn op dit moment nl. lopen, fitness, wandelen in de bergen alsook koken.” Wist ze ons te vertellen. Een bezig bij da we zeggen. We gaan ons even verdiepen welke kwetsuren meest voor handen is en wat je moet doen bij een kwetsuur of een kwetsuur voelt opkomen.
We vuurden een aantal vragen af richting Sarah waarop ze met veel plezier een antwoord erop kon geven. Maar eerst moeten we weten hoe ze bij KSV Rumbeke is terecht gekomen. “Ik ben bij KSV Rumbeke terechtgekomen via de vorige kinesist, Lieven Devriendt. Hij zocht twee studenten kine om hem te versterken. Ik zag dit als een goeie ervaring tijdens mijn studies en zo ben ik erin gerold.”
Je bent nu hoofd kiné bij KSV Rumbeke mogen we toch zeggen, maar je wordt bijgestaan door Lisa en Simon. Jullie wisselen mekaar af tijdens de wedstrijdweekends. Is dit gemakkelijk in te plannen ?
Inderdaad, sinds twee seizoenen zijn Lisa & Simon ook bij het kine team gekomen. Zo hebben we elk ongeveer 10 matchen per seizoen. Planning wordt aan het begin van het seizoen gemaakt en dit verloopt zo echt wel vlot. Sinds twee seizoenen staan we ook telkens paraat bij de voorbereidingsmatchen.
Welke kwetsuren komen er vaakst voor bij de spelers? Is er een verschil van kwetsuren op natuurgras en kunstgras?
In het algemeen zijn spierletsels van hamstrings, kuiten en adductoren alsook ligamentaire letsels van de enkel het meest voorkomend bij de spelers. Zwaardere letsels lokaliseren zich vaak thv de knie (voorste kruisband) of pezen (Achillespees).
Welke zijn de moeilijkste kwetsuren om te behandelen?
Bij moeilijke kwetsuren is het belangrijk als kine om goed te overleggen met specialist / huisarts / collega kine. Zo kan je samen werken naar de haalbare return to sport met de gekwetste sporter. Belangrijk is ook om telkens verder te kijken dan het letsel en het hele lichaam in kaart te brengen.
Belangrijk is om niet te pushen en het weefsel de tijd te geven om te herstellen.
Wat moet je in principe doen als je met een spierscheur(tje) zit en/of verrekking om te genezen/behandelen?
Het is belangrijk dat je weet waar je mee te maken hebt. Dit kan je het best bepalen via echo alsook een klinisch onderzoek van een arts of kine. Naargelang de ernst en locatie van het letsel zijn er telkens andere principes. Belangrijk is om niet te pushen en het weefsel de tijd te geven om te herstellen alsook tijdens revalidatie te voorkomen dat het in de toekomst nog voorkomt. Dit door naar de oorzaak van het letsel te zoeken en dit kan heel gevarieerd zijn.
Wanneer moet je ijs gebruiken en hoelang?
Ijs wordt vaak gebruikt bij een acuut letsel (enkelverstuiking, knieletsel). Het beste resultaat is kortstondig (max. 15min.) en zeker de eerste drie dagen.
Velen grijpen soms vlug naar Reflexspray of Coldspray? Is dit verstandig en wanneer mag je dit gebruiken?
Beide sprays zijn absoluut veilig om te gebruiken. Coldspray wordt vaak op het veld gebruikt (tackle) en eerder op een gewricht. Reflexspray wordt door de spelers vaak zelf gebruikt (lage rug, bilregio..) Beide sprays werken oppervlakkig en kunnen lokaal wat verlichting geven.
Voor de wedstrijd van het fanionelftal ben je ongeveer een uur voor de wedstrijd aanwezig met een aantal spelers op de kinetafel, welke handelingen en kwaaltjes behandel je dan?
Als kiné komen we inderdaad samen met de spelers toe anderhalf uur voor de wedstrijd. Als we toekomen vragen we altijd wie er eens wil langskomen zodat we kunnen inschatten hoeveel tijd we hebben per speler. Dit kan gaan van bepalen als een speler speelklaar is na blessure of lichte last van de voorbije trainingen tot het intapen enkel of rug / spieren onderbeen losmaken of stretching …
We hebben ook telkens de afspraak dat als iemand last heeft dit communiceert naar een van ons of T1 / T2.
Tenslotte bekijken we ook altijd als een speler nog zorg nodig heeft tijdens of na de match. Als er volgens ons verdere begeleiding nodig is voor van een bepaalde last verlost te zijn geven we dit ook altijd mee.
Wil je nog enkele tips meegeven naar de jeugd en andere spelers zoals bij de beloften en reserven als ze iets voelen van een opkomende kwetsuur en/of wat ze moeten doen bij een verrekking en spierscheur(tje).
Absoluut, niet te lang wachten om ernaar te laten kijken door arts / kinesist alsook eerlijk zijn naar je trainer toe over je last.
Dank U wel Sarah voor je bereidwillige tijd.
Reportage en foto’s Kurt Maddens