Waarom een medische cel?
Een eerste belangrijk doel van de medische cel is de betere begeleiding van spelers bij een blessure. Vaak gaan spelers met een sportletsel of chronische blessure gewoon naar een huisarts die wat rust voorschrijft waarna de speler terug op training verschijnt met als enig doel zo snel mogelijk terug wedstrijden te spelen. In dat geval is de trainer ook helemaal niet op de hoogte van de aard van de blessure en de manier waarop de speler best terug opbouwt. Het is de bedoeling dat de medische cel spelers met een blessure begeleid van de diagnose, over de revalidatie tot de uiteindelijke volledige belasting.
Een tweede belangrijke taak van de medische cel is de blessurepreventie. De medische cel gaat onze trainersstaf en spelers beter begeleiden om zo door middel van correcte opwarming -en stabiliteitsoefeningen blessures maximaal te voorkomen. Daarnaast zullen spelers ook lifestyle en voedingsadvies krijgen om hun sportprestaties te verbeteren.
Samenstelling Medische cel.
Voor de samenstelling van de medische cel zijn we ten rade gegaan bij Dr. Mathieu Maroy de papa van jeugdspelers Cesar (U6) en Arthur (U11). Dr. Maroy is specialist sportgeneeskunde in de SportR afdeling van AZ Delta en heeft als ploegarts van KVKortrijk veel ervaring met de medische begeleiding van voetballers.
Per leeftijdscategorie (onderbouw, middenbouw en bovenbouw) werd een verantwoordelijke aangesteld die zal fungeren als contactpersoon voor de geblesseerde spelers en die tevens zal instaan voor de opvolging van de blessures met behulp van PSD. Deze contactpersoon zal in overleg met de drie kinesisten die aan de club verbonden zijn en eveneens deel uit maken van de medische cel de geblesseerde spelers begeleiden. De gegevens van deze contactpersonen zijn terug te vinden in de procedure “wat te doen bij een blessure” Klik hier.
Samenwerking met SportR van AZ Delta.
Een zeer belangrijke aspect in de medische begeleiding van de spelers van KSV Rumbeke is de samenwerking die werd afgesloten met SportR van AZ Delta. Een van de redenen dat spelers vaak naar een huisarts gaan bij blessures is het feit dat het soms lang kan duren alvorens u een afspraak te pakken krijgt bij een gespecialiseerde sportarts.
Door de samenwerking tussen SportR en KSV Rumbeke krijgen onze spelers in principe een afspraak binnen de drie dagen. Doordat alle sportartsen met hun verschillende specialiteiten in SportR onder 1 dak zitten kan er heel snel worden doorverwezen naar de meest aangewezen arts voor de blessure. Vermeld dan ook steeds bij het maken van een afspraak met het secretariaat van SportR dat u speler bent van KSV Rumbeke
Opvolging in Pro Soccer Data
Indien een speler zich blesseert zal dit geregistreerd worden in het medische luik van PSD. In dit medisch luik worden alle blessures van spelers bijgehouden met daaraan gekoppeld de diagnose van de arts, de prognose en de manier van heropstarten. Daarnaast is er ook een luik voorzien om de biometrie (grootte en gewicht) van de spelers bij te houden. Via deze grafieken kunnen de mensen van de medische staf zien of spelers in een eventuele groeispurt zitten. Deze info is heel belangrijk bij de diagnose van blessures en het bepalen van de juiste behandeling. Wat te doen bij een blessure. Om alles duidelijk te maken werd de procedure “Wat te doen bij een blessure” in een overzichtelijke flowchart gegoten. U kan deze flowchart in bijlage terugvinden. Het is heel belangrijk dat de communicatie bij iedere blessure verloopt via de contactpersoon blessures zodat de andere mensen binnen de medische cel niet onnodig belast worden.
Verzekering bij zwaardere blessures.
Indien het een zwaardere blessure betreft neemt u best het document "aangifte van ongeval" mee. U vindt dit document aan het prikbord in de centrale gang bij de kleedkamers van ons sportpark. Dit document moet volledig ingevuld en ondertekend zijn om een verzekeringsdossier te kunnen opstarten via de voetbalbond. Let wel er wordt enkel een verzekeringsdossier opgestart indien de inactiviteit langer is dan 14 dagen. De verzekering dekt alle kosten die niet gedekt worden door de gewone ziekteverzekering. Het is dus enkel de moeite om een dossier op te starten wanneer er bijvoorbeeld veel extra onderzoeken of eventueel kinebeurten noodzakelijk zijn.